RSS

Galette des rois

05 Jan
  • 500 g lehttainast
  • 100 g mandlipuru
  • 1 lahti klopitud muna
  • 500 g õunapüreed
  • vanillisuhkrut

Tainas lõigata kaheks osaks või kaheks ringiks. Esimesele osale panna mandlipuru, oluline on tainas äärtest umbes 2 cm ulatuses katmata jätta. Järgmisena määrida mandlipuru peale õunapüree ja raputada üle vanillisuhkruga.  Katmata ääred määrida munaga.

Nüüd asetada peale teine taigna tükk/ring ning suruda ääred kahvli abil kinni. Määrida pirukas munaga ning küpsetada 180-200°C ahjus 35-40 min kuni pirukas/kook on pealt kuldpruun.

Galette des rois´ga (kuninga pirukaga) tutvusin Prantsusmaal, kus seda Kolmekuninga päeva nädalal süüakse. Traditsiooniliselt on pirukas martsipani täidisega kuid sama populaarne on ka õunapüree oma. Kuna Tõnis pole suurem martsipani sõber proovisin esimesena just õuna pirukat. Traditsiooniliselt peidetakse iga koogi sisse ka väike kujuke. See kes, selle oma tükist leiab on kuningas/kuninganna ja saab endale kaaslase valida. Kui juhtumisi on seltskonnas lapsi, siis üks neist ronib laua alla ja hakkab nimetama, kes millise tüki saab. Poest antakse Galette des rois ostes ka lihtne paberist kuldne kroon kaasa, mille õnnelik kuju leida endale saab.

Prantsusmaal olles sõin selle Kolmekuninga päeva nädala jooksul vist küll oma 10 Galette des rois ja nii mitmelgi korral õnnestus ka mul see kujuke leida. Minu meelest oli see väga armas ja eriline tradistioon, mis meeldib nii väikestele kui suurtele. Ja igaks juhuks illustreerimiseks veel ka õige Galette des rois pilt.

 
Lisa kommentaar

Posted by &emdash; 5. Jan 2010 in Küpsetised, Magusad pirukad

 

Sildid:

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: