RSS

Sibulapirukas ja Virgin Mojito

05 Aug

Kolmapäeva õhtul Holmi parklas peale Riho strobitamise katset otsustasime neljapäeval ehk eile veiniõhtu teha. Sellest innustatult tuli mul kohe idee midagi küpsetada. Terve kolmapäeva õhtu surfasin telefoniga netis. Otsisin blogidest ideid kuid mind kummitas ikka Toidutegu blogist loetud Punase sibula pirukas fetajuustu ja oliividega. Vaatasin seda juba meie eelmise puhkuse ajal kuid kuna Tõnis sibulatest väga vaimustuses ei ole, siis jäi see veel tagavaraks.

Tundsin, et nüüd on õige aeg. Nagu nii pidi see tegelikult vaid veiniõhtu olema ja minu küpsetamise soovist teadis sel hetkel vaid Kati. Neljapäeva päeval kui maal marju ja köögivilju toomas käisime hakkasin tasapisi ka teisi ette valmistama. Küsisin Tõniselt ja Mõmmilt, et kas neile selline pirukas sobib. Nad ei pööranud õnneks mu küsimusele palju tähelepanu ja olid seetõttu nõus. Kati vaid lisas, et võiks ka sinki või peekonit panna. See muudatus mulle sobis ja lootsin, et ehk söövad siis ka teised pirukat parema meelega.

Nagu kokku lepitud läksin Kati juurde kella seitsme ajal küpsetama. Tundsin ennast võõras köögis veidi kohmetult kuid Kati aitas kõik vajaliku leida. Sel ajal kui mina küpsetasin organiseeris Kati kõik külalised kella üheksaks kohale. Selleks ajaks pidi siis eeldatavasti söök valmis olema. Tänu Kati abistavatele kätele sain külaliste saabumiseks muffinid ja esimese plaaditäie sibulapirukat valmis. Sel ajal kui mehed filmi vaatamiseks teleka ja arvuti ette valmistasid saime ka teise plaadi ahju.

Kuna mõlemad plaaditäied pirukat söödi ära ja ka Tõnis (kes esialgu kategooriliselt sibulapirukast keeldus) ühe tüki sõi, siis võib katsetuse õnnestunuks lugeda. Mulle maitses pirukas väga ja teen kindlasti seda ühel korral ka algse retsepti järgi ilma peekonita näiteks tööle lõunaks kaasa.

  • 500 g pärmilehttainast
  • 2 sl oliiviõli
  • 500 g punaseid sibulaid
  • 2 sl suhkrut
  • 2 sl palsamiäädikat
  • 200 g fetajuustu
  • 200 g peekonit
  • 100 g kivideta oliive
  • musta pipart

Koori sibulad ja lõika õhukesteks viiludeks. Prae neid umbes 10 minutit tasasel tulel oliiviõlis. Lisa seejärel suhkur ja palsamiäädikas ning hauta veel 5 minutit. Selle ajaga peaks vedelik muutuma siirupiseks.

Võta sibulad tulelt ja lase jahtuda. Viiluta peekon ja oliivid. Rulli lehttainas lahti ja aseta ühele suurele või kahele väiksemale küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tee noaga äärtele vaiksed sisselõiked. Laota sibulad taignale, pane peale peekoniviilud ja murenda fetajuust. Puista pirukas üle viilutatud oliividega ning jahvata peale musta pipart.

Küpseta pirukat 220ºC ahjus umbes 15-20 minutit, kuni lehttainas on kerkinud ja kuldne. Soovi korral võid paar minuti enne valmimist raputada peale veel riivitud juustu. Lõika pirukas viiludeks ja serveeri.

Magusaks tegin aga juba järgi proovitud punasesõstramuffineid, mis ka sel korral hästi õnnestusid. Lisaks pean tunnistama, et meie nn veiniõhtu ei olnudki päris veiniõhtu, sest veini keegi ei joonudki. Mina näiteks tegin hoopis Virgin Mojitot, mille jaoks päeval maalt spetsiaalselt piparmündi lehti kaasa korjasin.

  • 1 laim
  • umbes 10 piparmündilehte
  • 3 tl suhkrut
  • gaseeritud vett või soodat
  • jääkuubikuid

Viiluta laim sektoriteks. Pane klaasi põhja piparmündilehed, laimisektorid ja suhkur. Pressi uhmrinuia või mõne muu jämedama otsaga söögiriistaga laimidest mahl välja, nii et see seguneks suhkru ja piparmündi lehtedega. Lisa purustatud jää või jääkuubikud ja vala peale gaseeritud vesi või sooda. Sega ja naudi koheselt.

 
Lisa kommentaar

Posted by &emdash; 5. Aug 2011 in Joogid, Küpsetised, Soolased pirukad

 

Sildid:

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: