RSS

Normandia õunakook

09 aug.

Käisime laupäeval Kati, Mõmmi ja Anti juures õunakooki söömas, mida Kati Marjamaalt saadud õuntest tegi. Minu arust oli kook väga hea – magus ja mahlane ning kadus ruttu taldrikult. Kuna pühapäeval pidid nad Mõmmi suguvõsa kokkutulekule minema, siis mulle jäi ülesandeks järele jäänud õuntest veel kooki teha.

Otsisin veidi juba pühapäeval retsepte kuid miskit erilist silma ei jäänud. Esmaspäeval võtsin asja aga uuesti ette ja leidsin Toidutegu blogist Normandia õunakoogi retsepti. Valikus olid veel õunapirukas martsipani ja vürtsidega ning patune õunakook. Kuna sel korral võitis mu Prantsuse igatsus, siis teisi retsepte proovin hilisema õunauputuse ajal.

Kuna sain poest 500 g lehttaina paki siis tegin hoopis kaks kooki. Ühe ümmarguses lahtikäivas vormis ja üle jäänud tainast teise väiksel küpsetusplaadil. Ilusam jäi ümmargune kook kuid ühtemoodi hästi maitsesid mõlemad. Originaal retseptist jätsin välja kalvadose, mida spetsiaalselt vaid selle koogi tegemise jaoks osta ei raatsinud ehk saan mõnel teisel korral siis ka kalvadosega kooki proovida.

  • 300 g lehttainast
  • 500 g õunu
  • 50 g võid
  • 1 dl suhkrut
  • 1 laimi mahl

Purusegu:

  • 2,5 dl jahu
  • 1 dl fariinsuhkrut
  • 1 tl kaneeli
  • 75 g võid

Vooderda lehttainaga 26 cm ø pirukavorm või lahtikäiva koogivormi põhi ja servad (samas saab kooki küpsetada ka küpsetusplaadil). Pane vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Koori ja puhasta õunad ning lõika sektoriteks. Sulata pannil või ja lisa suhkur. Kuumuta veidi, mille järel lisa pannile õunasektorid ja laimimahl. Sega läbi ja jätka kuumutamist aeg-ajalt panni raputades või kergelt õunu segades kuni õunad on pehmed ja vedelik veidi vähenenud. Tõsta õunasegu tulelt veidi jahtuma.

Küpseta koogipõhi 200ºC juures umbes 10 minutit (kuni lehttainas hakkab kergelt värvi võtma ja krõbenema). Samal ajal valmista purusegu, milleks sega omavahel jahu, fariinsuhkur ja kaneel. Seejärel näpi juurde või ning sega kuni moodustub ühtlane puru.

Vala õunasegu eelküpsetatud põhjale ja raputa üle puruseguga. Küpseta kooki 20 minutit.

Advertisements
 
Lisa kommentaar

Posted by &emdash; 9. aug. 2011 in Küpsetised, Koogid, Magusad pirukad

 

Sildid:

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: