RSS

Ossobuco

01 Jan

Kuna jõuluks saime vastavalt tellimusele malmpoti, siis just tänasel vabal päeval oli õige aeg, et seal ka esimene roog järgi proovida. Retsept oli mul juba ammu välja valitud, sest suu hakkas vett jooksma kui kunagi “Kitchen Boss” saates Buddy vasika ossobucot nägin. Tegemist on pajaroaga vasikakoodist, mis pärineb Lombardia maakonnast Itaaliast. Ossobuco tähendab tõlgitult õõnsat luud ehk toit valmistatakse vasikakoodist koos õõnesluuga. Kusjuures seal sees olevat üdi loetakse eriliseks delikatessiks! Kuna mina keerasin vahepeal liha siis läks üdi õõnsusest kastme sisse kaduma ja ei saanudki otseselt maitset suhu.

NB! Ära lase end ehmatada pikast koostisosade nimekirjast ja tohutult pikast küpsetamisajast, sest see kõik on lõpptulemust väärt!

  • 2013.01a3 vasikakooti koos õõnesluuga (müüakse “Osso buco” nime all Maks ja Moorits tootevalikus)
  • oliiviõli
  • 1 spl võid
  • 1 sibul
  • 2-3 porgandit
  • 1 väiksem suvikõrvits (asendasin kuna porrut poes saada ei olnud)
  • soovi korral varssellerit
  • 2 spl tomatipastat
  • 1 dl valget veini
  • veidi sidruni koort
  • rosmariini ja tüümiani
  • 1 purk kooritud tomateid omas mahlas
  • 4 dl kanapuljongit

Pane ahi 180°C juurde sooja. Kuumuta malmpotis oliiviõli ja või ning pruunista lihatükke mõlemalt küljelt umbes 7-8 minutit. Tõsta liha mõneks ajaks kõrvale taldrikule.

Poti põhjas olevast praeleemest tuleb kastme põhi. Koori ja haki sibul ning vala potti. Järgmisena lisa ratasteks lõigatud porgandid, viilutatud suvikõrvits ja soovi korral tükeldatud varsseller (mina ei ole selle suurim fänn). Sega kõik korralikult läbi. Seejärel läheb kastme hulka tomatipasta, mis lisab värvi ja teeb selle veidi paksemaks. Maitse lisamiseks vala juurde vein, mis aitab ka poti põhjas oleva praeleeme kastme hulka siduda. Nüüd lisa sidrunikoor, rosmariin ja tüümian. Kui kasutad neid värskelt, siis eemalda need enne serveerimist! Järgmisena lähevad kastme hulka kergelt purustatud kooritud tomatid ning kanapuljong. Sega kaste korralikult läbi.

Nüüd pane veiselihatükid tagasi potti nii, et need oleksid kastmega kaetud. Tõsta malmpott ahju ja küpseta pajarooga umbes 2-2,5 tundi kuni liha on mõnusalt pehme. Vahepeal piilu kuidas liha küpseb ja ehk on leent juurde vaja. Vähemalt mina oleksin küll veidi rohkem kanapuljongit pidanud panema. Serveeri kartulipudru või polentaga.

 
Lisa kommentaar

Posted by &emdash; 1. Jan 2013 in Liharoad, Veiseliha

 

Sildid:

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: