RSS

Makroonid

27 Apr
Makroonid

2014.04aEelmisel nädala helistas mu sõbranna Marleen ja palus ruttu Facebooki minna. Nimelt oli D-kokaraamat korraldamas Makroonikoolitust, kuhu said 30.kiiremat kirja panijat. Sõbranna oli juba end üritusele osalema märkinud ja sain ka mina kuskil 23-24 ennast järjekorda pandud. Sisimas juba rõõmustasin kui tore selle nädala kolmapäev saab olema. Kahjuks aga miski Facebooki viperuse tõttu see 30.esimest päris korralikult ei toiminud. Nii sain mina tasuta koolitusele koha kuid sõbranna jäi nimekirjast välja. Lubasin kõik tarkused kirja panna (jah, piltidel olen mina see, kes kõike oma mobiili kiirelt sisse toksib) ja hiljem jagada, et ka Marleen neid imemaitsvaid maiuseid kodus proovida saaks.

Täna ostsin endale makroonide tegemiseks silikoonaluse ja tegin esimesed katsetused. Päris 100% asi veel ei õnnestunud ning kahtlustan ahjutemperatuuri selles eelkõige. Alles teist portsu makroone ahju pannes tulin selle peale, et kuumust infrapunatermomeetriga mõõta. Jah, see oli ca 10ºC kõrgem kui retseptis. Aga muidu tulid makroonid üpris makroonide moodi välja ja maitsesid ka hästi. Pean nüüd järgmistel kordadel selle ahju temperatuuriga rohkem timmima.

Koolituse teinud Sandra Veeremaa retsepti leiab D-kokaraamtu lehelt ja siia proovin lisaks kirja panna mõned nüanssid, mida seal pole mainitud.

  • 60 g mandlilaaste või mandlijahu
  • 100 g (60 g + 40 g) tuhksuhkrut
  • 1/2 tl toiduvärvi (pulbri kujul!)
  • 20 g (ekstrapeent) suhkrut
  • 50 g munavalget

Esimesena valmista ette mandli-tuhksuhkrusegu.  Selleks mõõda blendrisse mandlilaastud ja 60 g tuhksuhkrut ning lase peeneks. Kraabi blendri äärtelt mandlijahu alla ja lase veel mõned korrad vuristada, et jahu oleks hästi peen ja õhuline (suuri mandlilaastutükke ei tohi sisse jääda). Sõelu jahu läbi tiheda sõela kaussi. Abiks on supilusikas, mille seljaga saad jahu läbi suruda. Eriti hea tulemuse jaoks võid blenderdamist ja sõelumist veel korrata! Sega juurde toiduvärv!

Võib kasutada nii mandlilaaste kui ka mandlijahu kuid ka viimane tuleks kindlasti tuhksuhkruga blenderdada ja läbi sõeluda (mandlijahus ikka sees mandlitükke). Tuhksuhkur tuleb mandlitele blenderdamise juurde lisada, sest üksi tekiks sellest martsipani laadne mass ehk tuhksuhkur ennetab mandlite kokkukleepimist. Toiduvärve leiab ka suurematest toidupoodidest (nt. Prisma), kuid laiema valik Suhkrukunstis

2014.041aMõõda toatemperatuuril olevad munavalged kaussi (NB! munakollast ei tohi tilkagi siia sattuda!)  ja eraldi teise anumasse 40 g tuhksuhkrut koos tavalise suhkruga. Vahusta munavalged kergelt vahtu, lisa suhkrud ja mikserda, kuni suhkur ära sulab ja mass läikivaks ning siidiseks muutub (konsistents ikka pigem vedel, mitte bežee taoline!). Lisa mandlijahu ja sega õrnalt läbi, kuni segu spaatli pealt ühtlase joana kaussi valgub. 

Vala mass kondiitrikotti (kes mitmekordseid kasutada ei taha, siis Suhkrukunstist leiab mugavamaid ühekordseid 0,18€/tk). Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga kuid veel parem kasutada spetsiaalset silikoonmatti (Suhkrukunstis maksis alla 16€). Pigista enam-vähem ühe suurusega ringid (∅ umbes 2 cm) plaadile, seejuures küpsiste vahe võiks olla umbes 3-4 cm. Kui plaat täidetud, kopsi rusikaga plaadialune läbi, et küpsised kerkiks ühtlaselt üles. Muidu võib juhtuda, et küpsis ühest ääret ei tõuse. Küpseta kuumaõhurežiimiga 125ºC juures 25 min. Soovitav on küpsetada ühe plaadi kaupa. Mitme plaadi puhul ei jagune soojus võrdselt ja ka küpsemine on ebaühtlasem. Võta makroonid ahjust välja ja lase neil jahtuda. Küpsised säilivad maksimum 12 päeva ja olenevalt millist täidist kasutatakse.

Täidiseks võib kasutada moosi, toorjuustu, šokolaadivõid, maapähklivõid vms. Oluline, et oleks piisavalt tugev ja küpsiste vahel välja ei voolaks. Kogus on väga väike, mis küpsise vahele läheb. Mina vahustasin sel korral vahukoore, lisasin veidi toorjuustu ja kohupiima ning kakaod. Suhkrut siia enam juurde panema ei hakkanud, sest küpsised on juba ise niigi magusad. Täidis määri pooltele küpsistele ja siis tõsta teine küpsis kreemi peale. Hoia enne serveerimist tunnike külmikus.

2014.042aMeil jäi sel korral külmikusse panemine ära kuna ei suutnud enam kauem oodata. Eelmiselt pildilt on näha, et täna jäid makroonid mul aluse külge kinni ja põhjad ei tulnud ilusad siledad. Nagu teise portsu ahju panemisel selgus oli temperatuur veidi liiga kuum. Viimase tortsu taigent panin lihtsalt küpsetuspaberile. Nende põhjad tulid juba ilusamad siledad (arvan, et temperatuuri alandamisest) kuid kuna unustasin enne ahju panemist plaadialust kopsida siis pealsed jäid krobelised ehk õhumullid tulid alles küpsemise ajal välja. Vähemalt esimene katsetus on tehtud ja nüüd jääb üle aina harjutada. 

 
Lisa kommentaar

Posted by &emdash; 27. Apr 2014 in Küpsetised, Küpsised

 

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: